GUT OGGAU

Manželský pár Stephanie Tscheppe-Eselböck a Eduard Tscheppe a jejich vinařství Gut Oggau jsou ve světě naturálního vína totálními ikonami. Dvojice z burgenlandského městečka Oggau se jimi stala jak díky svému radikálnímu přístupu ve vinařství – všechna vína jsou dělaná zcela bez síry a dalších aditiv – tak i díky nepopiratelnému charismatu a snadno rozpoznatelným lahvím s portréty fiktivní vinné rodiny.

Princip "family tree" skvěle koresponduje s charaktery jednotlivých vín, od "divokého mládí" Theodory a Winifred přes jejich nekonvenční sestřenici Cecilii po elegantnější a zralejší "rodiče" Emmeram, Timotheus, Josephine nebo Joschuari. Všechna vína se rodí ve starém, dříve opuštěném vinařství ze 17. století, které pár v roce 2007 společně koupil a postupně zrestauroval.

Velké věci se v Oggau ovšem dějí i na vinohradech. Stephanie a Eduard jsou přesvědčenými stoupenci biodynamického hospodaření, včetně chovu zvířat a využívání síly svých vlastních koní místo traktorů. Nové vinohrady vysazují sice postaru, tj. smíšenou výsadbou (fieldblendy) a náročnějším způsobem bez klasické drátěnky, na druhou stranu ale hodně pracují s tzv. PiWi odrůdami, tj. odolnými novými kříženci révy ideálními právě pro vinohradničení bez chemie.

Legendární je také jejich heurige přímo ve vinařství, kde ke svým vínům podávají nejrůznější malá jídla a snacky z těch nejlepších surovin v okolí, ne nadarmo je Stephanie absolventkou prestižní hotelové školy v Lausanne. (Stejně jako její sestra Barbara, provozující se svým francouzským manželem–šéfkuchařem špičkovou restauraci Taubenkobel v nedalekém Rustu – když už jsme u těch rodinných drbů.)

V Oggau zkrátka slibuje maximální pohostinnost a chuťový zážitek, který se vám vryje do paměti, nejen rodina na lahvích, ale i ta, která za nimi stojí.