Domaine de la Touraize
Vinařství Domaine de la Touraize
Domaine de la Touraize, Francie, Jura
Tekutá historie, archaická vína znovu dobívající vinařské piedestaly.
jura
Ikonická francouzská oblast
tradice
Původní způsob výroby
flór
Typické zrání vín pod vrstvou flóru
rodina
8 generace vinařů
terroir
Různé druhy břidlic
sudy
Zrání ve velkých sudech
Tradice, půda, rodina.
André-Jean & Héléana MORIN stojí za vinařstvím Domaine de la Touraize v Arbois, hlavním městě vín ve vinařské oblasti Jura. Jejich rodina pracuje na vinicích s vášní, hrdostí a respektem již více než 8 generací. V současné době obhospodařují 13 ha vinic na skvělých polohách s různým typem podloží a pěstují všechny odrůdy typické pro oblast Jura: Chardonnay, Savagnin, Ploussard, Trousseau a Pinot Noir. Díky rozmanitosti půdy (modrá opuka, vápno-jílovité, jílovité opuky) a orientaci vinic jsou schopni vyrobit vína s nezaměnitelným geniem loci.
Oblast Jura je nejmenší z francouzských vinařských oblastí a díky své odlehlosti zde vývoj probíhal v dobrém slova smyslu pomalu a proto si zdejší vína udržela svou řemeslnost a autenticitu. Při ochutnání vína z Jury putujeme zpátky v čase o několik desetiletí před dobu industrializace vinařského odvětví.
jak jsme se seznámili
Poprvé jsme víno ochutnali na nejstarším festivalu naturálního vína La Dive ve městěi Samur ve Francii a následně navštívili v roce 2022. Rádi vzpomínáme na oběd v Bistro de la Place kde Honzu potěšila velká samolepka Bottled Alive na záchodech. Osvěžující byla také koupel v nedaleké řece.
O vinařství Domaine de la Touraize
Detaily o vinařství, vinici i víně.
Vína od vinařství Domaine de la Touraize
Co nám zrovna chutná. Co rozléváme v našich restauracích.
Značky
Ovocná chuť čerstvě rozmačkaných jahod se stopou koření a typickou živočišností. ...
Savagnin z polohy, kde dominuje modrá opuka (opuka s větším obsahem jílu). Toto víno...
Perfektně vybalancované chardonnay, typické pro Juru, ze čtyř různých podloží. ...
Perfektně vybalancované Chardonnay, typické pro Juru, ze čtyř různých podloží. ...
Jurská specialita, mošt z Poulsardu dolihovaný pálenkou. Alkohol zamezí kvasinkám ve...
Jurská specialita, mošt z Chardonnay a Savagninu dolihovaný pálenkou. Alkohol zamezí...
Neskutečná komplexnost a bohatost tohoto vína ho předurčuje pro gatronomii, ke stejně...
Ručně odstopkované a šlapané hrozny kvasí 2 týdny společně se slupkami. Zrání po dobu...
Savagnin z polohy, kde dominuje modrá opuka (opuka s větším obsahem jílu). Toto víno...
Expresivní cuvée dvou nejvíce typických bílých jurských odrůd. Chardonnay a Savagnin....
Chardonnay macerované se slupkami po dobu 21 dní. Dekantovat půl hodiny před podáváním....