Nový díl série Mezi řádky nás tentokrát zavedl na Pálavu. S Dominikou Černohorskou z vinařství Plenér, ztělesněním girl power z Pavlova, jsme si povídali o krajině, která ji formuje, o ženách, které ji inspirují, i o vinném střiku, který by si podle ní zasloužil návrat na výsluní. Prozradila nám, co jí letos vyrazilo dech, kdy se cítí nejvíc sama sebou i jaká jsou její guilty pleasures.
Blog
ALMA WINES BLOG
Edukativní a inspirativní články, rozhovory a podcasty o víně a vinné kultuře.
Poznávejte s námi vinařský svět zábavným a odlehčeným způsobem. Každých 14 dní nalíváme nový článek.


U příležitosti release party nového ročníku bublin Danger jsme si sedli s Milanem Nestarcem — jedním z nejvýraznějších hlasů současné moravské (a světové) minimal intervention scény. Výjimečně to tentokrát nebyl rozhovor o víně. Povídali jsme si hlavně o životě, každodenních radostech, dobrodružstvích a pohledu na svět. Přejeme vám příjemné čtení.

When people think of wine, countries like France, Italy, Spain, or Germany often come to mind. Yet nestled in the very heart of Europe lies the Czech Republic—home to a winemaking tradition that stretches back centuries, distinctive local grape varieties, and a rising international profile.

Navštěvovat vinaře jezdím už 20 let, ale až teprve nedávno jsem je začal navštěvovat na kole. Navíc, díky spojení vlaku a kola může člověk urazit větší vzdálenosti. Na jednu takovou cestu, ze které se vracím vlakem dolnorakouskou krajinou směr České Velenice a Tábor, vás chci vzít.

Termín pét - nat je zkrácenina francouzského termínu Pétillant Naturel - přírodně perlivé. Jak již novela vyhlášky vyhlášky definuje, jde o šumivé víno vytvořené pomocí primárního kvašení v lahvi.

Má oblíbená definice pochází z úst Alice Feiring: Natural wine is wine without crap in it! A je to pravda, naturální víno jest víno, do kterého není okrem oxidu siřičitého nic přidáno, ani z něj není nic odebráno.

Naturální víno se objevilo jako odpověď na industriální, unifikované a chemizované vinné nápoje 90. let.